Terugblik op 2023
EERSTE SYMPOSIUM EEN SUCCES
Op 12 oktober vond het symposium DigiSaam plaats bij Van der Valk Groningen-Hoogkerk. Het evenement stond in het teken van het verkennen van de mogelijkheden van zorgtechnologie en toekomstige veranderingen binnen de sector. De dag was niet alleen informatief, maar ook inspirerend en bracht belangrijke spelers uit de GZ-sector samen.
Vooraf aan het symposium hadden deelnemers de gelegenheid te genieten van een verzorgde lunch. Na de lunch was het dagvoorzitter Jöel Bax die het symposium openende. Hij presenteerde de uitkomsten van het eerder uitgevoerde onderzoek waarbij de behoeften, ervaringen en wensen omtrent zorgtechnologie werden gepeild bij GZ-instellingen in de regio Menzis te Groningen.
De uitkomsten van dit onderzoek dienden onder ander als basis voor het dagprogramma van het symposium, waarbij de behoeften van de deelnemende zorginstellingen centraal stonden. De slogan van het evenement, "Want alleen samen kunnen we de zorg slimmer maken," benadrukte het belang van samenwerking en gezamenlijke inspanningen in de gehandicaptenzorg. Maar liefst 11 van de ondervraagden waren bereid tot samenwerking, waardoor er een vruchtbare bodem ontstond voor het delen van kennis en middelen.
Een van de hoogtepunten van het symposium was de keynote-spreker, Suzanne Verheijden, eigenaar van Buro StrakZ en een expert op het gebied van E-health en digitalisering. Haar inspirerende presentatie met als titel "Technologie voor de toekomst van de zorg" zette de toon voor de dag. Ze introduceerde de vier typen technologiegebruikers in de zorg en motiveerde de deelnemers om digitale veranderingen te omarmen en te zien als een kans voor zowel cliënten als medewerkers.
Na het plenaire gedeelte hadden deelnemers de mogelijkheid om workshops naar keuze bij te wonen, waarin het toekomstbeeld van de GZ-sector werd belicht. Er werden demonstraties gegeven met robots en deelnemers kregen handvatten voor het ontwikkelen van beleid en het maken van een Business Case. Dit bood praktische inzichten voor de implementatie van technologie in de dagelijkse zorgpraktijk.
Het symposium werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de eerste reacties van de deelnemers positief waren. Het was duidelijk dat het evenement niet alleen had bijgedragen aan kennisdeling en bewustwording, maar ook aan het versterken van de samenwerking en het enthousiasmeren van de deelnemers voor de toekomst van de gehandicaptenzorg.
Al met al was het symposium "Digisaam" een geslaagd evenement dat de deuren heeft geopend naar nieuwe mogelijkheden voor de GZ-sector. Het toonde aan dat samenwerking, innovatie en technologie de sleutels zijn tot het verbeteren van de zorg en het verzekeren van een betere toekomst voor cliënten en medewerkers. Met positieve reacties van deelnemers en een sterke betrokkenheid van zorginstellingen lijkt de weg naar een slimmere en meer geavanceerde gehandicaptenzorg helderder dan ooit tevoren.